onsdag 6 maj 2015

Särskolans elever hjälper till att sköta Österlengymnasiets kiosk

Nationella programmet och IV på gymnasie by cwasteson, on Flickr
Vi vill att våra elever så ofta som möjligt ska få chansen att komma ut i arbetslivet och pröva på arbetsplatser och arbetsuppgifter som de kan tänkas vilja syssla med när de gått ut gymnasiet.

Redan från det att våra elever påbörjar sin gymnasieutbildning är de därför regelbundet ute på praktik. Några av de arbetsplatser som tagit emot våra elever är t ex klädbutiker, matvarubutiker, förskolor och parkförvaltningen.

Sedan årsskiftet 2014/15 har Nationella programmet och Individuella programmet dessutom ansvar för Österlengymnasiets kiosk en dag i veckan. Då tränar de sig i att läsa och följa instruktioner, ta ansvar, planera, tänka på hygienen, organisera, värma och tillaga bullar med olika pålägg, grädda kanelbullar, få en uppfattning om vad saker kostar, sköta kassan, räkna ut hur mycket växel kunderna ska få tillbaka, koka kaffe, städa, diska, öva sig i hur man gör fint (t ex frontar varorna) och i att vara vänlig och hjälpsam mot kunder, m m.

Här kommer några bilder från kiosken:

Nationella programmet och IV på gymnasie by cwasteson, on Flickr
Många av skolans elever köper en bulle med pålägg och något att dricka. Priserna är låga, för kiosken går inte med vinst.


Nationella programmet och IV på gymnasie by cwasteson, on FlickrNationella programmet och IV på gymnasie by cwasteson, on Flickr
Det krävs en del mod att stå i kassan, för det är inte lätt. Man måste slå in rätt priser, rätt sorts varor och rätt antal varor för att summorna ska stämma och sedan måste man räkna ut vad man ska ge tillbaka i växel på de pengar som kunderna betalar. En annan viktig sak man lär sig när man står i kiosken, är hur viktigt det är med hygienen. Varje gång som man tänker hålla på med någon form av mat eller ren disk ska man tvätta händerna.


Nationella programmet och IV på gymnasie by cwasteson, on Flickr
Att lämna tillbaka växel på kundernas pengar är ett effektivt och bra sätt att träna huvudräkning.


 by cwasteson, on Flickr
Eleverna har varit med och önskat vad som ska säljas i kiosken. De flesta eleverna köper bullar med pålägg och något att dricka. Det finns också bland annat yoghurt och müsli, frukt, fruktdrinkar, kanelbullar, kexchoklad och chokladbullar till försäljning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar